EEN BOETE WANNEER JE NAAR DE HULPDIENSTEN BELT?
Je hebt een melding ontvangen dat er mogelijk een inbraak bij je thuis is? Of je hebt een verdachte persoon opgemerkt bij jou in de buurt? Dat kan je duur te komen staan in … boetes! Een verplaatsing van de politie naar je woning bij een vals inbraakalarm wordt beschouwd als misbruik. Wat gebeurt er in zo’n geval precies?
Vraag uw gratis offerte aan voor een Verisure alarm
Een boete in geval van vals alarm
Stel dat je niet thuis bent en dat je een melding ontvangt van je (zelfgemonitord) alarmsysteem dat aangeeft dat er een inbraak is gesignaleerd in je woning. Dan kan je eerste reflex zijn om meteen de politie op de hoogte te brengen zodat ze ter plaatse kunnen komen. Maar ben je er zeker van dat het om een reële inbraak gaat en niet om een vals alarm? Als een politiepatrouille zich moet verplaatsen bij een valse melding en er is geen sprake van inbraak, loop je het risico om juridisch vervolgd te worden. Dit kan leiden tot boetes en zelfs strafrechtelijke veroordelingen.
Sommige gemeentes nemen dit soort maatregelen om misbruik of ongeldige noodoproepen te vermijden. In België is immers één oproep op 4 naar de noodcentrales geen noodoproep. Bij ongeldige oproepen zijn de operatoren minder beschikbaar voor reële noodgevallen. Dit kan de goede werking van de hulpdiensten belemmeren.
Het voordeel van een alarmsysteem met meldkamer is dat er een bijkomende verificatie is van de verschillende alarmsignalen (inbraak, SOS en brand). De valse alarmen worden er op die manier uit gefilterd. Zo kan de operator meteen de juiste actie nemen bij een reële inbraak. Of net andersom: bij een vals alarm zal hij de politie niet bellen en een bewakingsagent ter plaatse sturen om alle twijfels weg te nemen.
Wanneer moet je de hulpdiensten bellen?
• Wanneer er brand uitbreekt in een woning, in een voertuig,…
• Bij een ernstig ongeval met gewonden
• Wanneer je een inbreker effectief ziet inbreken
Wanneer het over een medisch noodgeval of een brand gaat waarbij je een ambulance of de brandweer nodig hebt, vorm dan het nummer 112. Voor de politie vorm je het nummer 101. Ontdek in een andere blog post een overzicht van de belangrijkste noodnummers in België.
Aarzel niet om het nummer van de hulpdiensten te vormen als je dat echt nodig acht. Wanneer je naar de hulpdiensten belt, wacht dan altijd tot ze antwoorden. Wanneer je inhaakt zal je namelijk terug aan het begin van de wachtrij terechtkomen. Wanneer je de hulpdiensten aan de lijn hebt en je merkt dat er sprake is van een fout, zeg dan altijd aan de operator dat het niet (meer) om een noodgeval gaat.
Vraag uw gratis offerte aan voor een Verisure alarm