Praktisch

WAT DOE JE ALS ER BRAND UITBREEKT IN HUIS?

Wat doe je als er brand uitbreekt in huis?

De cijfers van onze meldkamer rond woningbranden tonen aan dat er in 2017 23% meer branden waren dan in 2016. De absolute piekmaand was december (50% meer branden). De materiële en menselijke schade van een woningbrand zijn niet te onderschatten. Er zijn heel wat zaken die je preventief kan doen om een woningbrand te voorkomen. Maar wat doe je als er toch brand uitbreekt?

Blus een kleine brand

Voorzie je woning van brandblussers en een blusdeken. Deze kan je gebruiken op voorwaarde dat de brand niet ernstig is. Ontstaat er bijvoorbeeld een vlam in de pan terwijl je aan het koken bent? Zorg dat je een blusdeken bij de hand hebt zodat je de brand meteen kan doven. Hetzelfde kan je doen bij een brandende frietketel. Brandblussers kunnen ook helpen om een kleine brand te bestrijden.

Laat rookmelders je tijdig waarschuwen

De meeste woningbranden zijn echter minder onschuldig. Naast de wettelijke vereisten in België rond rookmelders is het verstandig om minstens één rookmelder per bouwlaag te voorzien. Wanneer je bijvoorbeeld slaapt, ruik je minder. Je zal dus niet gewekt worden door de brandlucht. Rookmelders waarschuwen je meteen. Idealiter zijn deze verbonden met een meldkamer die meteen de brandweer waarschuwt bij rookontwikkeling.

Verlaat je woning zo snel mogelijk

Een brand kan zich in een razendsnel tempo ontwikkelen. De meeste slachtoffers ontstaan doordat ze de giftige rook inademen. Je woning zo snel mogelijk verlaten is dus van uiterst belang! Stel op voorhand een evacuatieplan op:

  • Bepaal de vluchtroutes: breng elke verdieping van je woning in kaart. Duid alle ramen en deuren aan. Op basis hiervan kan je de snelste vluchtroutes bepalen. Is er op een verdieping geen andere vluchtweg dan de traphal? Voorzie dan alternatieven zoals een brandladder aan de gevel. In een appartement is de kans groot dat er al een evacuatieplan is. Laat je er goed over informeren.
  • Oefen het plan: test de vluchtwegen regelmatig met je gezinsleden. Bij hevige rook is het niet evident om je woning snel te verlaten.
  • Spreek een verzamelpunt af: spreek een verzamelplaats met je gezin af. Zo kan je bij een brand meteen zien of iedereen de woning goed heeft verlaten.

Wanneer er effectief brand uitbreekt, volg je onmiddellijk het evacuatieplan. Sluit alle deuren achter je en neem geen goederen mee. Houd een vochtige doek voor je mond en kruip zo dicht mogelijk bij de grond.

Verwittig de brandweer

Indien je rookmelders niet verbonden zijn met een meldkamer verwittig je zo snel mogelijk de brandweer op het nummer 112. Vind hier een overzicht van alle noodnummers in België.

Praktisch