Technologie

SHOP VEILIG ONLINE

Shop veilig online

De periode van de solden is hét moment om koopjes te scoren, of dit nu in een fysieke winkel is of online. Maar hoe vermijd je dat je een online aankoop doet op een onbetrouwbare website? Alles start met een goede beveiliging van je computer. Hieronder vind je bovendien een checklist met tips om veilig online te shoppen. Zo trap je niet in een online val!

Vind je de contactgegevens terug op de website?

Ga na of de contactgegevens van de webshop zoals het e-mailadres, telefoonnummer en het adres gemakkelijk terug te vinden zijn en of deze betrouwbaar zijn. Is dit niet het geval? Dan bestel je daar beter niet.

Is de webshop geregistreerd met een geldig ondernemingsnummer?

Is het bedrijf in België gevestigd, dan moet het zijn ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Is dit niet in België, kan je de handelsregisters in het buitenland raadplegen.

Ziet de webshop er professioneel uit?

Staat de webshop bijvoorbeeld vol schrijffouten, wees dan extra alert. Opgelet want soms worden de gegevens van bestaande webshops gekopieerd om nepwinkels te creëren die op het eerste zicht betrouwbaar lijken.

Wat zijn de ervaringen van anderen met de website?

Heeft de online winkel een goede reputatie? Zoek naar ervaringen van anderen op fora of andere websites. Ze geven meteen een indicatie of het bedrijf betrouwbaar is.

Wat zijn de voorwaarden?

Voordat je je bestelling plaatst, ga je best na wat de algemene voorwaarden zijn van de winkel. Zijn de verzendkosten gratis? Wanneer wordt het bedrag van je rekening gehaald? Krijg je een waarborg voor je bestelling? Kan je de aankoop gratis terugsturen? Als consument heb je altijd recht op een bedenktijd van 14 dagen.

Wordt je privacy wel beschermd?

Controleer wat het bedrijf met je gegevens doet en wat er precies in hun privacybeleid staat. De meest betrouwbare webshops beschikken bovendien over een kwaliteitslabel.

Kan je veilig betalen?

SSL (Secure Stockets Layer) is de meest gebruikte methode om een beveiligde verbinding te creëren tussen je pc of smartphone en de webshop. Je gegevens worden dan volledig onleesbaar gemaakt voor anderen. Hoe kan je dit afleiden? Wanneer je je bestelling wil afrekenen moet het webadres beginnen met https://. Daarnaast zijn er verschillende manieren om jebetaling uit te voeren. Met een kredietkaart heb je vaak een fraudebescherming. Als je de webwinkel in kwestie niet kent, betaal je best niet op voorhand per overschrijving.

Technologie