Huisbeveiliging

HET SLUIPENDE GEVAAR VAN CO-VERGIFTIGING IN JE WONING

Het sluipende gevaar van CO-vergiftiging in je woning

1000 Belgen. Zo veel slachtoffers vallen er elk jaar door een koolstofmonoxide- of CO-vergiftiging. De meeste ongevallen gebeuren tussen oktober en maart wanneer de verwarming wordt aangestoken in huis. CO-vergiftiging is persoonlijk één van mijn grootste angsten. Het gas is geur- en kleurloos en vormt dus een onzichtbaar gevaar in je woning. Gelukkig kan je heel wat maatregelen nemen om een dergelijke vergiftiging te voorkomen.

Wat is het gevaar van CO?

CO of koolstofmonoxide is een onzichtbaar gas. Je kan het niet waarnemen: het is reukloos, kleurloos en het irriteert niet. Je bloed zal een betere verbinding vormen met CO in plaats van met zuurstof. CO duwt eigenlijk alle zuurstof uit je bloed en werkt verstikkend. Het is levensgevaarlijk.

Hoe komt CO in je woning?

CO komt vrij bij een onvolledige verbranding van brandstoffen, zoals gas, hout, kolen of stookolie. CO-vergiftiging kan een reëel gevaar vormen bij je thuis in de volgende gevallen:

  • Je maakt gebruik van een open haard of een kolenkachel
  • Je verwarmt je woning met gas of stookolie
  • Je hebt een gasgeiser bij je thuis

Hoe voorkom je CO-vergiftiging?

Zorg ervoor dat de schoorsteen goed trekt

Als de verbrandingsgassen niet weg kunnen via de schoorsteen of rookafvoer komt er CO in je huis. Haal vogelnesten en andere belemmeringen dus weg en laat je schoorsteen regelmatig door een vakman controleren. Wanneer je verwarmt op mazout, kolen of hout laat je je schoorsteen best jaarlijks vegen. Bij gas tweejaarlijks.

Laat je verwarmingsinstallatie regelmatig nakijken

Bij verbranding is er altijd een risico op CO. Dit door een slechte verbranding of een slechte afvoer van rookgassen. Laat je verwarmingstoestellen daarom plaatsen en aansluiten door een erkende installateur. Laat ze ook geregeld onderhouden, jaarlijks voor mazout, kolen en pellets, tweejaarlijks voor gas.

Zorg voor voldoende verluchting

Verlucht je woning en vooral de kamers waar verwarmingstoestellen zich bevinden. Zeker bij mist of windstil weer.

Let op met verplaatsbare verwarmingstoestellen

Gebruik geen verplaatsbaar toestel op gas of mazout als permanente verwarming. Als je een permanente bijzetverwarming zoekt, kies je best elektrische toestellen. Deze kunnen geen CO produceren.

Wees voorzichtig met gasgeisers in de badkamer

CO-vergiftigingen komen vaak voor in de badkamer. De oorzaak is dan meestal een te kleine gasgeiser die wordt aangesloten op een douche of een bad. Vaak wordt de badkamer ook teweinig verlucht. Kies gasgeisers en warmwaterapparaten in functie van het gebruik waarvoor ze bestemd zijn (bad, douche, vaat). Controleer of de waakvlam blauw is. Een gele vlam duidt op een onvolledige verbranding. Contacteer in dat geval een vakman.

Barbecue enkel buitenshuis

Gebruik een barbecue niet binnenshuis, tenzij het over een elektrisch toestel gaat. Barbecueën in een slecht verluchte ruimte verhoogt het risico op CO-vergiftiging. Bekijk hier ook onze andere tips voor een veilige barbecue.

Ga dus zeker na of je woning al gewapend is tegen CO-vergiftiging door deze maatregelen te overlopen. Installeer ook zeker een CO-detector. Deze spoort een hoge concentratie koolmonoxide in huis op en signaleert dit onmiddellijk. In een volgende blogpost bespreken we hoe je een CO-vergiftiging herkent en wat je in dat geval best doet.

Huisbeveiliging