EEN OVERZICHT VAN DE WETGEVING ROND ROOKMELDERS
Een woningbrand kan zich enorm snel ontwikkelen. Bij brand telt eigenlijk elke seconde. Rookmelders spelen daarin een cruciale rol want ze signaleren meteen wanneer er sprake is van rookontwikkeling. Zo word je op tijd gealarmeerd, zeker wanneer je aan het slapen bent. Maar zijn rookmelders verplicht in heel België? Ik breng je graag op de hoogte van de huidige stand van zaken.
Vraag uw gratis offerte aan voor een Verisure alarm
Rookmelders in Vlaanderen
Rookmelders zijn verplicht in:
- nieuwbouwwoningen
- bestaande woningen die gerenoveerd worden (en een stedenbouwkundige vergunning vereisen)
- woningen die vanaf 1 januari 2013 werden aangekocht via een sociale lening
- het merendeel van de huurwoningen: sociale huurwoningen, studentenkamers en private huurwoningen die zijn gebouwd voor 1945. Voor woningen vanaf 1945 gaat de verplichting in op 1 januari 2019. Verhuurders zijn verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders, de huurders voor het vervangen van de batterijen.
In een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) moet je op elke bouwlaag minstens 1 rookmelder voorzien. In een woning met studentenkamers moet elke kamer uitgerust zijn met een rookmelder. De rookmelder moet optisch zijn, CE gemarkeerd en aan de norm NBN EN 14604 voldoen.
Momenteel zijn slechts 43% van de woningen uitgerust met een rookmelder. Tegen 2020 worden rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen.
Rookmelders in Brussel
Sinds 1 juli 2005 zijn rookmelders verplicht in huurwoningen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Je moet verplicht een rookmelder plaatsen in elk vertrek dat je moet doorlopen om van de deur van de slaapkamer naar de uitgang te gaan en in elke slaapkamer als de deuren ’s nachts gesloten zijn.
De rookmelder moet optisch zijn, BOSEC-gekeurd en voorzien van een lithiumbatterij met een levensduur van meer dan 5 jaar of aangesloten op het stroomnet en voorzien van een noodbatterij.
Rookmelders in Wallonië
Al sinds 1 juli 2006 zijn rookmelders verplicht in heel Wallonië. Het aantal rookmelders hangt af van je type woning.
- Appartement: woon je in een appartement dat kleiner is dan 80 m2 dan dien je 1 rookmelder te installeren. Is je appartement groter, dan zijn 2 detectoren verplicht.
- Huis:1 rookmelder per bouwlaag is verplicht. Een tussenverdieping wordt hierbij beschouwd als een volwaardige verdieping. Is de oppervlakte van een bouwlaag groter dan 80 m2 dan dien je daar 2 rookmelders te installeren.
Wanneer je volgens deze richtlijnen minstens 4 rookmelders in je huis hebt moeten deze onderling met elkaar in verbinding staan of heb je een gecentraliseerde detectiesysteem nodig.
In een huurwoning is de eigenaar van de woning verantwoordelijk voor de installatie van de rookmelders, de huurder voor het vervangen van de batterijen. Je dient optische rookmelders te installeren die aan de NBN EN 14604 norm beantwoorden.
Of ze nu verplicht zijn of niet, met rookmelders kan je je woning een stuk brandveiliger maken. Mijn advies zou dan ook zijn om voldoende rookmelders te voorzien in je woning. Het zal niet de eerste keer zijn dat hierdoor een dodelijk slachtoffer wordt voorkomen in een woningbrand.
Vraag uw gratis offerte aan voor een Verisure alarm