Woont u in een risicogemeente?

Hoort u de buren wel eens praten over inbraken in de buurt? Vraagt u zich af of uw gemeente gezien wordt als een aantrekkelijke regio voor inbrekers? Vaak negeren inwoners signalen, tot er iets drie huizen verder gebeurt.

Waar kom je te weten of je in een veilige buurt woont? Want met deze informatie kan u beter beslissen over welke maatregelen u moet nemen om u te beveiligen. Met andere woorden, wil u te weten komen of u in een “risico-regio” woont?

Elk jaar registreert de Belgische Federale Politie de inbraken per gemeente. Hier vindt u het aantal woninginbraken per regio*.

 

Schade en kosten bij een inbraak

De kosten bij een woninginbraak lopen snel op: gemiddeld tussen de 3.000 en 4.500 euro. Hoe komt dat?

Vooreerst is er de waarde van de gestolen goederen. Inbrekers richten zich vooral op waardevolle spullen die gemakkelijk mee te nemen zijn. En vele kleintjes…maken een grote som. Maar daarbij komen ook de kosten van de schade veroorzaakt door het binnendringen in uw huis. Een kapotte deur, gebroken ramen, beschadigd meubilair en vandalisme zijn hier voorbeelden van.

En dat is nog maar voor de minst ernstige gevallen. Inbraak gaat soms ook gepaard gaat met agressie tegen inwoners die thuis zijn op het moment van het misdrijf. Merk op dat in 40% van de gevallen de inwoners aanwezig zijn wanneer de inbraak plaatsvindt, het is dus een reëel risico.

Als bewoners worden bedreigd, of zelfs aangevallen door inbrekers om hun kostbaarste bezittingen af te staan, wordt dit homejacking genoemd. De trauma’s die hiermee gepaard gaan zijn niet becijferbaar, maar laten jarenlang sporen na.

Verisure

Wat wordt er het meest gestolen

Juwelen

Juwelen blijven het grootste doelwit, en de trend neemt toe. Tussen 2009 en 2015 is de aanwezigheid in de buit van inbrekers gestegen van 37% tot 54%. Laat ze dus nooit rondslingeren en houd ze steeds uit het zicht.

Electronica

Ook fototoestellen, video-opnameapparatuur, computers en andere toestellen zijn zeer gewild. Met de komst van tablets, smartphones en laptops wordt deze categorie steeds belangrijker. Bewaar de facturen van deze artikelen en hun serienummers zorgvuldig, zodat u in geval van diefstal uw bezittingen kan identificeren.

Cash

Cash geld is duidelijk een gemakkelijk doelwit voor inbrekers. Vermijd om contanten in huis te hebben, zelfs als het goed verborgen is. Inbrekers aarzelen immers niet om elke lade om te keren in de hoop zoveel mogelijk geld te vinden.

Welke voorzorgen kan u nemen?

Laten we eerlijk zijn, alle maatregelen ten spijt, het zal een inbreker die besloten heeft om in te breken nooit tegen houden. Maar extra maatregelen werken ontradend doordat:

  • ze vermijden dat uw huis op de radar komt
  • het de toegang tot uw woning bemoeilijkt
  • het in het beste geval ook kan afschrikken.

Goede gewoonten

  • Doe ramen altijd toe en deuren op slot, ook al ben je maar even weg.
  • Wees discreet met je bezittingen. Hou dure voorwerpen uit het zicht en berg juwelen goed op. Zo zet je de kartonnen doos van je nieuwe televisie best niet op de stoep.
  • Verstop je sleutel niet op de typische plekken zoals onder de bloempot of de deurmat.
  • Laat geen ladders rondslingeren in je tuin en berg tuinmeubelen altijd op.
  • Hang geen label met je naam en adres aan je sleutels.
  • Hou je huis goed zichtbaar: snoei je haag regelmatig zodat inbrekers niet ongehinderd hun slag kunnen slaan.

Zorg ervoor dat inbrekers de kans niet krijgen om binnen te geraken:

  • Investeer in goede sloten en hek- en sluitwerk. Een meerpuntssluiting zorgt voor een doeltreffende beveiliging van ramen, deuren en schuiframen. Zorg bij je deuren voor een stevige rozet rond de cilinder en plaats op je ramen vergrendelbare raamkrukken.
  • Kies voor veiligheidsglas. Dit is voor inbrekers moeilijker om in te slaan.
  • Installeer rolluiken.
  • Garagepoorten zijn vaak een zwakke plek. Een kantelpoort is moeilijker te beveiligen. Plaats indien mogelijk een gemotoriseerde sectionale poort.

Ontraden helpt!

Een alarmsysteem ontmoedigt inbrekers. Het maakt het mogelijk om de inwoners snel te informeren of ze binnen zijn op het moment van de gebeurtenissen, en de contactpersonen als er niemand binnen is. Een compleet systeem voorkomt inbraken, branden en noodsituaties en kan zelfs gecombineerd worden met domotica-oplossingen.

 

Vraag uw gratis offerte aan

*

Ontdek de getuigenissen van onze klanten

Verisure

Homejacking

Een paar maanden geleden werd een klant van ons in haar gang aangevallen (…)

Meer lezen

Verisure

Inbraken

Brussel, januari 2019. Inbrekers gebruiken de daken om (…)

Meer lezen

Verisure

Brand

Een kat veroorzaakt per ongeluk een brand (…)

Meer lezen

**cijfers uit de criminaliteitstatistieken van de Belgische Federale Politie voor het jaar 2017, alleen in woningen.

* Geniet van 50% korting op de pakketten! 50% korting, prijs incl. 21% BTW, op de installatiekosten van de pakketten bij installatie van het Verisure-alarmsysteem, binnen de 48u na de offerte van de veiligheidsadviseur. Aanbieding niet cumuleerbaar met andere promoties en/of kortingen. Aanbieding geldig tot en met 31/12/2023.